Sea change

Wellington’s Lyall Bay is a popular destination for locals, surfers and tourists. However the old clubrooms at the beach, originally built in the 1950s, desperately needed an update. Opened late in 2017, the new facility is now making waves with its design and operational quality.

The Surf Life Saving Club has been in Lyall Bay for over 100 years. The first club to actively patrol a beach in New Zealand, its history is treasured by those who work there today.

The new purpose-built facility on the south coast provides everything the modern lifeguard could want, as well as offering modern facilities for the beachgoer.

A lot of thought went into the design and construction of the clubhouse to ensure it could fit in with the surrounding environment while standing out with unique design and construction.

Working alongside Homestead Construction and Archaus Architects we designed and constructed custom aluminium window screens. These screens needed to provide both privacy and aesthetic balance within the finished construction.

They also needed to withstand the tough beach environment, which required a special paint system. With the numerous colours specified in the design brief a staged application of paint was also necessary. Within the context of this $3.3 million project the screens may be a ‘small drop in the ocean’. But we still think they’re pretty swell.